hola

Avui 15 de juny és el Dia Mundial de la presa de consciència de l'abús i els maltractaments a les persones grans. L'Ajuntament de Santa Perpètua, que ha elaborat, amb la Diputació de Barcelona, la Guia local per fer front als maltractament a les persones grans, vol sensibilitzar en la prevenció perquè és un problema social generalitzat que pot afectar a una personaindependentment de la seva classe social o del seu entorn de residència i que afectamajoritàriament a la població femenina. És una problemàtica oculta, ja que en moltes ocasions esprodueix dins de la llar i no es manifesta exteriorment.

La Generalitat ha fet públic un manifest amb motiu d'aquest dia de la presa de consciència de l'abús i els maltractaments que subscriu l'Ajuntament de Santa Perpètua. El text critica que "el silenci és el còmplice del maltractament. Hem de detectar la discriminació social, l’abús de poder i les múltiples violències que pateixen les persones grans" i anima les persones que pateixin algun tipus de maltractament o abús (ja sigui psicològic, econòmic, de desatenció, físic o sexual) que ho comuniquin i, també, si ho detecten o en tenen sospita els familiars, amics o veïns.

Sobre les famílies cuidadores el manifest denuncia que "no totes disposen d’ajudes tècniques, de mitjans adients i, en la majoria dels casos, de suport emocional. Una situació amb aquestes característiques provoca que l’atenció que es presta a la persona gran sigui (involuntàriament) inadequada, que el nivell d’estrès en les persones cuidadores sigui elevat, que aparegui la intolerància i es disparin les crisis familiars. Tot això pot provocar situacions d’abús i de maltractaments, de la qual cosa es desprèn que cal cuidar el/la que cuida".

El manifest elaborat per la Comissió Maltractaments Gent Gran de la Generalitat conclou que la discriminació per edat (edatisme) també és present en els estereotips negatius que s’apliquena la vellesa i que és molt important, com a sistema de detecció, prestar atenció a l’evolució de lamodificació de les capacitats cognitives perquè "moltes vegades les persones grans que pateixenmaltractament tenen algun tipus de demència associada a una pèrdua de capacitat cognitiva".

Detectats 346 maltractaments a la província 

D'altra banda, l'any passat, la Diputació de Barcelona, a través del Servei Local de Teleassistència, va detectar 454 casos de sospita de maltractaments a persones grans de la província. D’aquests, 346 van mostrar-ne indicis. Es tracta d’una xifra lleugerament superior a la de 2021, en què es van valorar 417 casos i en 283 se’n van detectar indicis.

Dels casos de sospita de maltractament, el psicològic continua sent el tipus predominant, segons ha informat la Diputació en un comunicat. Si l’any 2021 representava un 58% dels casos, l’any 2022 va escalar fins al 71%. En segon lloc, trobem el maltractament físic, que es redueix a la meitat: del 30% al 14%. La tercera variant de maltractament més habitual és l’econòmica, que passa del 14% al 9%.Amb percentatges inferiors, hi trobem la negligència (3%), la vulneració de drets (0,8%), l’abandonament (0,5%), i el sexual (0,2%).

Pel que fa al perfil dels presumptes agressors, dos de cada tres són homes i una de cada tres són dones. Per relació amb la víctima, la meitat de presumptes agressors són fills o filles. A continuació, un 31% és la parella i el 13% altres familiars.

En el 88% dels casos valorats, la víctima és una dona. De fet, un 0,41% de dones usuàries del Servei Local de Teleassistència pateix maltractaments. Aquesta xifra dobla amb escreix la dels usuaris homes que en pateixen, que representen el 0,17%.

Per franges d’edat, les persones d’entre 80 i 84 anys, així com les que en tenen entre 85 i 89, són els col·lectius amb més sospita de patir maltractaments. En tots dos casos, l’índex se situa entre el 22 i el 23%.


Foto: La guia local es va presentar al març d'aquest any / L'Informatiu

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

El ministre de Transports visita Alstom on es fabriquen els 201 trens de gran capacitat per a rodalies
29 Abr 2024 11:31 - RedaccióEl ministre de Transports visita Alstom on es fabriquen els 201 trens de gran capacitat per a rodalies

El ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, va visitar el divendres 26 d'abril [ ... ]

L’Ajuntament renova el conveni amb SOM Mobilitat
29 Abr 2024 11:14 - RedaccióL’Ajuntament renova el conveni amb SOM Mobilitat

L'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda i SOM Mobilitat han signat un nou conveni de col·laboració. [ ... ]

Es presenta Activitats, cursos, tallers, art i esport amb tot el que es pot fer a la ciutat
29 Abr 2024 09:17 - RedaccióEs presenta Activitats, cursos, tallers, art i esport amb tot el que es pot fer a la ciutat

L’oferta per al curs 2024-2025 de l’Escola Municipal de les Arts (EMA), de la Xarxa de Centres Cívics [ ... ]