hola

Santa Perpètua disposa aquest estiu de 38 refugis climàtics, 14 interiors i 24 exteriors. Els refugis climàtics s’han definit com a espais que proporcionen confort climàtic i que s’activen en situació d’emergència generada per la calor, però que, fora d’aquests episodis, tenen altres finalitzats. La població a la qual es dirigeixen és, sobretot, la més vulnerable a la calor o el fred (nadons, majors de 75 anys, malalts crònics i persones amb menys recursos, entre d’altres) però no són equipaments sensibles o assistencials. A banda d’aquests equipaments i espais municipals, els comerços adherits a la xarxa de refugis climàtics, col·locaran el distintiu al seu comerç i oferiran un lloc on poder seure una estona per guarir-se de la calor i la possibilitat de beure aigua.

Els refugis climàtics permeten a la ciutadania refugiar-se de les temperatures extremes dels mesos càlids, en especial durant les onades de calor. L’Ajuntament ha establert refugis climàtics interiors la Casa de la Vila; la Granja Soldevila; els centres cívics La Rambla, la Creueta, Can Folguera, Mas Costa, la Florida i Can Taió; Pavelló d’Esports, Mercat Municipal, Biblioteca Municipal, Casal Cívic, Serveis Socials i Museu del Treball i de la Indústria Viva (MTIV). L’horari d’obertura d’aquests equipaments es pot consultar al web municipal staperpetua.cat

L’Ajuntament informa que els espais interiors estan actius durant tot l’any perquè puguin ser utilitzats tant per fer front a la calor com al fred. Als espais interiors que estiguin climatitzats la temperatura de l’aire estarà al voltant de 27 ºC durant l’estiu i 19 ºC durant l’hivern.

Els espais exteriors s’activen només durant la fase preventiva de calor, que va del 15 de juny al 15 de setembre. Entre aquests espais figuren el Bosc Soldevila, parc dels Ametllers, el parc de l’aigua, l’espai natural de Santiga, el Camí de la Granja, el Parc Central, el Parc Municipal o la Porxada dels Drets Humans. També forma part d’aquesta xarxa la font lúdica de la plaça de la Vila, però estarà fora de servei a causa de la sequera.

Els parcs urbans que formen part d’aquesta xarxa tenen una presència elevada de verd urbà, són accessibles per a persones amb mobilitat reduïda i disposen de fonts d’aigua i seients. L’Ajuntament recorda que els refugis climàtics no són per a persones que requereixen atenció mèdica, que s’han de dirigir al centre de salut pertinent.

 

Avís per onada de calor

El Servei Meteorològic de Catalunya comunica que la situació meteorològica de perill SMP de llindar alt (avís per onada de calor ) pel dimarts 12 de juliol i el dimecres 13 de juliol, i que hi ha possibilitat que es prolongui durant tota la setmana

L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) comunica que està activada la fase 2 d’alerta del Pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS) i s’intensifica la divulgació dels consells a la població, amb especial atenció a la població més vulnerable. Aquesta situació implica l’activació del Pla territorial de protecció civil de Catalunya (PROCICAT) per part del Departament d’Interior i dels recursos d’emergència habituals en aquesta fase (SEM, 061 CatSalut Respon, PLANUC, Creu Roja).

Les temperatures molt extremes i l’excés de calor produeixen una pèrdua de líquids i de sals minerals (clor, potassi, sodi, entre d’altres) necessaris per a l’organisme. Aquest fet pot agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament.

Si l’exposició a temperatures elevades es perllongada, es poden patir diversos trastorns de salut generats per la calor i, fins i tot, un cop de calor, que és una situació clínica molt greu que pot arribar a causar la mort.L'Agencia de Salut Pública fa una sèrie de recomanacions de salut davant l'avís per onada de calor

Consells per evitar problemes causats per la calor:

Protegiu-vos del sol i la calor
A casa, controleu la temperatura
Al carrer, eviteu el sol directe
Reduïu l’activitat física durant les hores de més calor
Beveu força aigua i vigileu l’alimentació


Foto: El Bosc Soldevila és un dels refugis climàtics exteriors / L'Informatiu

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

El ministre de Transports visita Alstom on es fabriquen els 201 trens de gran capacitat per a rodalies
29 Abr 2024 11:31 - RedaccióEl ministre de Transports visita Alstom on es fabriquen els 201 trens de gran capacitat per a rodalies

El ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, va visitar el divendres 26 d'abril [ ... ]

L’Ajuntament renova el conveni amb SOM Mobilitat
29 Abr 2024 11:14 - RedaccióL’Ajuntament renova el conveni amb SOM Mobilitat

L'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda i SOM Mobilitat han signat un nou conveni de col·laboració. [ ... ]

Es presenta Activitats, cursos, tallers, art i esport amb tot el que es pot fer a la ciutat
29 Abr 2024 09:17 - RedaccióEs presenta Activitats, cursos, tallers, art i esport amb tot el que es pot fer a la ciutat

L’oferta per al curs 2024-2025 de l’Escola Municipal de les Arts (EMA), de la Xarxa de Centres Cívics [ ... ]